Plemię: Manono
Zawód: student
Powód do dumy: Ujawniłem się jako gej mając 12 lat. Chodziłem do 6 klasy w South Alabama. Moi rodzice z pewnością nie byli zadowoleni z dołączenia do grupy rodziców gejów i lesbijek. Dużo czasu im to zajęło, ale w końcu się z tym pogodzili. W szkole było dziwnie, ale nie zachowywałem się jak ofiara i nie uciekałem do domu. Walczyłem o swoje i tłumaczyłem innym, że bycie gejem jest częścią tego, kim jestem.
Życiowa inspiracja: Moja babcia, która tak naprawdę jest moją starą ciotką. Ona i jej mąż zaopiekowali się moją matką i mną, gdy miałem 2 miesiące, a ojciec wyrzucił ją z domu. Moja babcia jest najbardziej niesamowitą osobą, jaką znam. Jest moim najlepszym, 73-letnim przyjacielem. Mogłem na nią liczyć w każdej sytuacji i to ona miała największy wpływ na to, jakim dzisiaj jestem człowiekiem.
Hobby: Imprezy, oglądanie programów reality show i pisanie.
Irytują mnie: Brzydcy ludzie, którzy myślą, że są seksowni.
3 słowa, którymi siebie opiszesz: uroczy, zabawny i uparty.
Zawodnik Survivora, do którego się porównasz: Jeśli chodzi o moją osobowość, jestem mieszanką królowej Parvati, Corinne i JT. Jestem uosobieniem tej trójki ze względu na charakteryzujące ich cechy: brak serca (jednak w uroczy sposób), niska tolerancja dla tandety i to, że ludzie mnie nienawidzą, ale pomimo tego chcą być moimi najlepszymi przyjaciółmi.
Powód bycia w Survivorze: Chcę grać w tą grę! Strategia, konkurencje, chcę tego wszystkiego! Nie obchodzi mnie sława ani to, czy ludzie mnie polubią czy znienawidzą. Nie marzę o niczym innym niż o zobaczeniu miny mojego agresywnego ojczyma, gdy wygram milion dolarów w krajowej telewizji.
Dlaczego przetrwasz w Survivorze: Żyję swoim życiem tak, jakbym grał w Survivora! Mam strategię na wszystko. To, w jaki sposób zdobyłem swojego chłopaka, też było strategią.
Dlaczego wygrasz Survivora: Ja w to nie tylko wierzę, ja to wiem! Nigdy nie było gracza o takich zdolnościach socjalnych i charyzmie, które ja posiadam. Jestem pewny siebie, wesoły, wysportowany, przystojny, uroczy i mam piękne zęby dodające mi wschodniego czaru. Czego więcej można chcieć?
Colton mówi: Jestem super fanem tej gry. Potrafię być naprawdę czarujący, flirtować i przeciągać ludzi na swoją stronę. Potrafię też być sukowaty. Nie po to tyle na to pracowałem i tak daleko zaszedłem, by odpaść na samym początku.
Jeff mówi: Już na samym początku powiedział ludziom, jak bardzo się od nich różni i jak do nich nie pasuje. Żeby Colton miał jakąkolwiek szansę, musi się najpierw zamknąć.