frasiek pisze: ↑17 sie 2017, 07:39
MD pisze: ↑16 sie 2017, 13:20
Nie no... Tak patrząc na Survivor US, to nagle najwięcej konf ma osoba, która odpada. No i nie wiemy w jaki sposób będą montować, więc nie ryzykowałabym.
Skoro nie chcesz ryzykować to czemu z góry zakładasz, że oddanie immunitetu to zawsze jest złe posunięcie?
No i czemu ewakuacja medyczna jest mocniej punktowana niż odpadnięcie?
Hmm, generalnie osoba która go odda wychodzi na 0, bo plus za wygranie jest taki sam jak minus za oddanie, draft z punktacją przygotowaną wcześniej charakteryzuje się ostrym uogólnieniem wszystkiego, no bo weźmy przypadek:
A. Ktoś oddaje immu odpada, jest debilem, oh well.
B. Ktoś oddaje immu, ale ma w kieszeni HII, którym gra na siebie i wszystko jest wspaniale.
No i te przypadki praktycznie tak samo byłyby punktowane, ewentualnie brak minusu za odpadnięcie, plusy za anulowane głosy czy coś.
No ale niestety nie może odbywać się to tak, że co rundę będę sobie wybierać co było dobrym ruchem i przyznawać punkty jak mi się podoba, tylko muszą być jakieś odgórne zasady i w tym przypadku "zerowanie" wydaje mi się być najbardziej neutralne.
A czemu ewakuacja mocniej niż odpadnięcie? Bo przy odpadnięciu masz jeszcze minusowe punkty za głos przeciwko danej osobie, więc w efekcie wychodzi i tak dużo więcej minusu. Od kilku sezonów amerykańskiego Surva biorę udział w takim drafcie na fejsie, zasady są takie:
No i pomimo tego, że czasem rzeczy w stylu "zmarnowanie immunitetu" są bardzo kontrowersyjne, to i tak całkiem dobrze funkcjonuje, no i ma być to zabawą, a nie konkursem o worek złota. Wydaje mi się, że zaproponowana przeze mnie punktacja jest dosyć neutralna i biorąc pod uwagę to, że pewnie na Wyspie nie będzie żadnych twistów, to adekwatna. Aczkolwiek wszelkich sugestii, jeżeli nadal masz jakieś wątpliwości, wysłucham